zuhal olcay’ın
ekolu sesi ile kamboçya, bangladeş, beyrut ve filistin’de bir şeyler oluyor dediği yerdeyiz dünyada garip çok garip şeyler oluyor
mindfulness burada bir işe yarayamaz mıydı acaba?
yok artık, bunu ancak ronald purser sorabilir. kendisi mindfulness üzerine kitap makale falan yazıyor. purser’dan vesaire.org’da çevrilmiş bir içerik-yazısı vasıtasıyla haberim oldu. okuma süresi girişte 14 dk olarak belirtilmiş, bir makale için bu ciddi bir süre. ama yaklaşım hakkında fikir edinmek adına da makul.
ronald purser’ın iştahlı bir kalemi var. yani bu yeni bir antidepresan film tablet olsa hakkında böylesi anksiyetik bu hacimde bir metin hazırlanır mıydı? bu zamana kadar bana -al bak bu mindfulness, diye taktim edilmiş bir şey yok ama uyanıp başladığınız gün çok sıkışık çok güçlü bir yerden geldiğinde evet kısa bir süre için nefesimize odaklanmayı deneyebiliriz. bunu ben de biliyorum. özel bir ekipmana ihtiyaç duymadan hayatta olmanızın temelde kafi geldiği hemen o an neredeyseniz çalıştırabileceğiniz bir pratik ve lanet olsun işe de yarıyor.
yazar 5 sayıda aldığımız nefesi 10 sayıda geri verirsek kabaca 2. bir fransız devrimi olsun kurtuluş savaşı ya da
bunları yapmaya adam kalmayacağından endişe ediyor. zizek de benim gibi düşünüyor, diyor. sen zizek’e ne bakıyorsun o 2 gün sonra rahatlıkla şimdi başka düşünüyorum diyebilir, onun işi bu. ayrıca ılık limonlu suyun dahi zorbalandığı, ondan alacağımız faydaya bile göz konulduğu bir çağdayız. insan oluşumuza dört bir koldan savaş açıldı. savaş açanların da parmağının olduğu, az biraz işe yaradığı için şimdi olumsuz etkisi türetilen bu yöntemi (şüphe duymaktan kafamızda saç kalmayacak) zaten yeri geldiği anı fark ederek cebinden çıkarıp uygulayacak kaç kişi var? çalınan dikkat kitabını herkes aldı, bitirebilen birine rastladınız mı?
“odaklanmak stresi azaltabilir ama mindfulness radikal eylemleri teşvik etmek yerine neden böyle şeyler yapıyor. kabullenişe alan açıyor” diyor. çok pardon ama insanın stresten birkaç dakikalığına başını çıkarabilmesi az bir şey mi? ve ayrıca bu, mindfulness ın direkt radikal eylemleri desteklemek gibi bir amacı olmadığı için olabilir mi? kafadan radikal eylemlere dalmak için insanlık tarihinde etkisini kanıtlamış pek çok kavram yöntem var zaten.
mindfulness esas kadim bilgeliğe dönüşmesi gereken o niyete; değiştirebileceğim, değiştiremeyeceğim ve ikisini birbirinden ayırt edebilmeyi için alan açsaydı bak o zaman purser küreklere asılabilirdi. diğer bir açıdan mindfulness ın popülerliği 10 yıllık mevzu orta uzun vadede metropol insanı üzerinde etkileri henüz bilinmiyor çünkü zihni odaklamak zamanı da yavaşlatır, yavaşlayan insan kendisi ile karşılaşır ve sonra olaylar gelişir zaten, ronald purser’ın bu kadar kurulmasına lüzum yok.
vesaire.org’a bi göz atın, bültenine üye de olabilirsiniz güzel bir portal bence.